Συνταγή : Λιόλιου Θεανώ
Συνταγή : Λιόλιου Θεανώ
Μαζεύουμε τα σύκα πριν σποριάσουν (αρχές Μαΐου). Καθαρίζουμε τα σύκα και τα βάζουμε 1 – 2 ώρες στο ασβεστόνερο. Στη συνέχεια τα πλένουμε 5 – 6 φορές. Σε μία κατσαρόλα με νερό βάζουμε τα σύκα να πάρουν μια βράση και μετά από κάθε βράση ρίχνουμε το νερό. Την τρίτη φορά θα ρίξουμε την γαλαζόπετρα για να πάρει καλό χρώμα. Στο τέταρτο ξεπίκρισμα τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν.
Από τη μεριά του κοτσανιού τα τρυπάμε. Τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό ώστε να σκεπάζονται και προσθέτουμε το ξινό (λεμόντοσο) και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Έπειτα τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Βάζουμε την ζάχαρη με το νερό να βράσει για 5′, ρίχνουμε μετά τα σύκα και τα βράζουμε για άλλα 15′ και τα αφήνουμε μέχρι την επόμενη μέρα.
Τα βράζουμε πάλι για να δέσει το σιρόπι και ρίχνουμε τα μυρωδικά και τη γλυκόζη. Τα βράζουμε λίγο κόρη και αφού τα κατεβάζουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν. Τέλος τα βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
2017 © Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές - Design by Hyper WebHost.