Το έτρωγαν μαζί με ζυμωτό ψωμί αλλά και το χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα, γιατί το λάδι ήταν πιο σπάνιο.
Το βούτυρο ήταν ένα προϊόν με πολλά λιπαρά.
Συνταγή: Λιόλιου Σουλτάνα
Το έτρωγαν μαζί με ζυμωτό ψωμί αλλά και το χρησιμοποιούσαν για μαγείρεμα, γιατί το λάδι ήταν πιο σπάνιο.
Το βούτυρο ήταν ένα προϊόν με πολλά λιπαρά.
Συνταγή: Λιόλιου Σουλτάνα
Το βρασμένο γάλα, το γιαούρτι και λίγο αλάτι τα βάζανε σε μία ξύλινη ντορβάνα για τρεις μέρες. Η ντορβάνα ήταν μία ξύλινη κυλινδρική κατασκευή που ήταν φαρδιά στο κάτω μέρος και στένευε στο στόμιο. Με ένα ξύλινο στέλεχος που στο κάτω μέρος ήταν φαρδύ χτυπούσαν το παραπάνω μείγμα με το χέρι.
Ενδιάμεσα για να μην κολλά, έριχνε η νοικοκυρά μία Οκκά (1½ κιλό περίπου) νερό. Το χτυπούσαν για 1 ώρα περίπου σ’ αυτή τη δουλειά συμμετείχαν ακόμη και τα μικρά κορίτσια της οικογένειας, τα οποία από νωρίς μυούνταν στις καθημερινές ενασχόλησης από τη γιαγιά και τη μητέρα τους.
Μετά από 1 ώρα έμεινε στο κάτω μέρος το αριάνι και έπλεε επάνω το βούτυρο. Το βούτυρο το άδειαζαν σε μια μεγάλη κατσαρόλα.
2017 © Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές - Design by Hyper WebHost.