Καβουρμάς-Παστά & Λίπος

Ο καβουρμάς, τα παστό και το λίπος ήταν απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Παλιότερα όλες οι οικογένειες συνηθίζαν για τα Χριστούγεννα να σφάζουν ένα γουρούνι. Τη μεγαλύτερη ποσότητα κρέατος την συντηρούσαν ή την επεξεργάζονταν για να φτιάξουν καβουρμά, παστό αλλά και λίπος. Ο καβουρμάς είναι το παστό κρέας, που έφτιαχναν κυρίως το χειμώνα και μπορούσε να διατηρηθεί μέχρι το Πάσχα. Τότε βέβαια οι άνθρωποι δεν είχαν ηλεκτρικό και επομένως δεν είχα ψυγεία και καταψύκτες. Έπρεπε λοιπόν με κάποιο τρόπο να συντηρούν το κρέας τους μέχρι να καταναλωθεί. Όσο περίσσευε το έκοβαν σε μικρά κομματάκια, με μπόλικο λίπος πάνω τους και το έβαζα σε καζάνι ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα στη φωτιά να καβουρντιστεί (εξ ου και καβουρμάς) με μπόλικο αλάτι. Όταν το λίπος έλιωνε και το κρέας καβουρντιζόνταν μέσα στο λίπος καλά, το κατέβασαν τη φωτιά και το τοποθετούσαν μέσα σε πήλινα κιούπια. Το αλάτι μαζί με το λίπος που παγώνε προστάτευαν τον καβουρμά και έτσι μπορούσε να διατηρηθεί για πολλούς μήνες. Με αυτόν τον τρόπο είχα πάντα κρέας. Κάθε φορά που ήθελα να μαγειρέψουν, έβγαζαν από το κιούπι όσο ήθελαν χωρίς να το ζεστάνουν ή να το λιώσουν βέβαια. Σε πολλά σπίτια ακόμη και σήμερα συνεχίζουμε να το παρασκευάζουν, αφού ο καβουρμάς είναι ωραίος μεζές για ούζο ή τσίπουρο.
Σερβίρεται με λίγο λάδι, λεμόνι και πιπέρι. Με τον ίδιο τρόπο έφτιαχναν λίπος (λίγδα) λιώνοντας σε καζάνια μόνο το παχύ μέρος από τα γουρούνια και, αφού πάγωνε, το αποθήκευαν και το συντηρούσαν σε πήλινα δοχεία και το χρησιμοποιούσαν στα φαγητά και σε μερικά γλύκα.


Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2017 © Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές - Design by Hyper WebHost.