Αποξηραμένα κηπευτικά

Οι τηγανιτές μελιτζάνες και πιπεριές είναι εξαιρετικός μεζές για το τσίπουρο ακόμη και αποξηραμένες. Έτσι το καλοκαίρι οι νοικοκυρές, αφού πρώτα έπλεναν καλά τις μελιτζάνες, τις έκοβαν σε φέτες και τις περνούσα σε χοντρή κλωστή σε αρμαθιές. Τις άφηναν κάμποσο στον ήλιο για να στεγνώσουν και ύστερα της φύλαγαν σε ξερό μέρος για το χειμώνα. Με τον ίδιο τρόπο περνούσαν σε αρμαθιές τις μπάμιες και τις πιπεριές και τις άφηναν στον ήλιο για να στεγνώσουν. Τις κόκκινες πιπεριές για να στεγνώσουν καλά της περνούσα λίγο από το φούρνο, αφού πρώτα ξεφούρνιζαν ψωμί, και στη συνέχεια της έσπαγαν στο ντιμπεκ(ι), μεγάλο πέτρινο γουδί, για να κάνουν κόκκινο πιπέρι που το χρησιμοποιούσαν ευρέως στο μαγείρεμα. Επίσης το καλοκαίρι ετοίμαζαν και τις λιαστές ντομάτες. Της έπλεναν καλά, τις έκοβαν στα δυο, τις άπλωναν πάνω σε ξύλινες σανίδες για να απορροφιούνται τα υγρά τους, τις πασπαλίζαν με χοντρό αλάτι και τις άφηναν στον ήλιο αρκετές ημέρες μέχρι να στεγνώσουν καλά και μετά τις αποθηκεύαν για να τις χρησιμοποιήσουν το χειμώνα. Οι λιαστές ντομάτες δεν έλειπαν από κανένα σπίτι. Συνόδευαν πάρα πολλά φαγητά αλλά πολλές φορές αποτελούσαν και το βασικό φαγητό.


Αφήστε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

2017 © Τοπικές Παραδοσιακές Συνταγές - Design by Hyper WebHost.