Έθιμα των Θεοφανείων

Έθιμα των ΘεοφανείωνΤην παραμονή των Θεοφανίων οι νονοί επισκέπτονται τα βαφτιστήρια τους και τους δίνουν λαμπάδα, αποξηραμένα σύκα και ένα πορτοκάλι. Από τη μεριά τους οι κουμπάροι προσφέρουν ένα κοτόπουλο ή σπιτικό χοιρινό, κρασί και γλυκά ως γεύμα. Ακόμα πιο παλιά, δεν έστελναν το φαγητό, αλλά έπαιρναν το νονό στο σπίτι και τον φίλευαν, συνήθως σούπα, ψητό με πατάτες έπιναν κρασί και στο τέλος φρούτα και γλυκίσματα.
Την ημέρα των Φώτων, όλα τα παιδιά του χωριού, οι νέοι και οι νέες κρατούν την λαμπάδα τους στον Αγιασμό των Υδάτων. Όταν οι γονείς γυρίζουν από την εκκλησία, με τη φλόγα της λαμπάδας ζωγραφίζουν ένα σταυρό στην είσοδο του σπιτιού για να κάψουν το κακό και να πάει καλά η χρονιά. Για τον ίδιο λόγω, έκαιγαν (τσικνιζαν) λίγες τρίχες, στην άκρη των μαλλιών τους, με την λαμπάδα. Αυτό ισχύει και σήμερα στο χωριό μας.
Παλαιότερα, η πεθερά έστελνε στην νύφη της (αρραβωνιασμένη), μια λαμπάδα στολισμένη με κορδέλες και καρφιτσωμένο επάνω ένα πεντόλιρο ή λίρα ή χρήματα ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της οικογένειας. Αυτό προκαλούσε τα σχόλια των υπόλοιπων για το τι έδωσε η κάθε πεθερά στη νύφη της.
Να σημειώσουμε πως συνηθίζεται να βουτούν για να πιάσουν το σταυρό οι νέοι οι οποίοι είναι σε ηλικία για να καταταγούν στο στρατό, αλλά και όποιος άλλος το επιθυμεί και εκείνη τη στιγμή πετούν περιστέρια συμβολικά.

Προσθέστε στους σελιδοδείκτες το μόνιμο σύνδεσμο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.